منو سایت

پلاسما

قطعا شنیده اید که علاوه بر جامد ، مایع و گاز حالت چهارم ماده نیز وجود دارد که به آن پلاسما میگویند. در این مقاله سعی میکنیم با پلاسما به صورت جزیی تر آشنا شویم. پلاسما چیست و چگونه به وجود می آید و چه ویژگی هایی دارد؟ چند نوع پلاسما وجود دارد ؟ کاربرد انواع پلاسما در صنعت های مختلف چیست ؟ در ادامه با پاسخ این سوالات آشنا میشویم.

پلاسما چیست

همانطور که میدانید همه ی مواد از تعداد بسیاری از اتم ها تشکیل شده اند که داخل این اتم ها ذرات ریز اتمی همانند الکترون پروتون و نوترون وجود دارند. به طور معمول،الکترون‌های یک نمونه ی جامد، مایع و گاز در همان اتم باقی می‌مانند اما اگر جریان الکتریکی در جامد یا مایع جریان داشته باشد، برخی از الکترون‌ها می‌توانند از اتمی به اتم دیگر حرکت کنند،اما این حرکت به صورت پرش‌های کوتاه توسط تک تک الکترون‌ها بین هسته‌های مجاور رخ می‌دهد. در پلاسما، به دلیل گرما یا جریان الکتریکی فوق العاده زیاد تعداد قابل توجهی از ا لکترون ها دارای سطح انرژی بالایی هستند که هیچ هسته ای نمی تواند آنها را نگه دارد و این فرآیند باعث از دست رفتن الکترون و تبدیل شدن اتم به یون باردار میشود که در نهایت گاز یونیزه را ایجاد میکند . یک گاز یونیزه شده، بر خلاف گاز در شرایط عادی خود، می تواند جریان الکتریکی را تا حد محدودی هدایت کند. اگر میدان گرما یاالکتریکی شدید شود، بسیاری از اتم ها به یون تبدیل می شوند. گاز فوق یونیزه حاصل، پلاسما است که می تواند جریان الکتریکی بزرگ و پایداری را هدایت کند. پلاسما بیش از 99 درصد جهان مرئی را تشکیل میدهد. در آسمان شب، پلاسما به شکل ستاره‌ها، سحابی‌ها و حتی شفق‌های قطبی می‌درخشد که گاهی در بالای قطب شمال و جنوب موج می‌زند. آن شاخه رعد و برق که آسمان را می شکافد پلاسما است، تابلوهای نئونی در خیابان های شهر ما هم همینطور. و همینطور خورشید ما، ستاره ای که زندگی روی زمین را ممکن می کند.

انواع پلاسما

پلاسما ها بر اساس درجه ی یونیزاسیون ، دما ، فشار و چگالی به انواع مختلفی دسته بندی میشوند

کاربرد های پلاسما

پلاسما تأثیر قابل توجهی بر جنبه های مختلف زندگی انسان از فناوری و صنعت گرفته تا پزشکی و حفاظت از محیط زیست دارد. در اینجا، ما برخی از مهم ترین برنامه ها را مورد بحث قرار می دهیم.